<< terug

Brabant

Zaterdag 12 april 2008

Voorjaarsexcursie in het teken van wederopbouw, Cuypers en religieus erfgoed

Programma:

10.30 uur. Verzamelen bij station Breda NS
Korte rit langs een aantal markante punten in de stad zoals de brouwerij De Drie Hoefijzers, de koepelgevangenis, de watertoren en het dorp Ginneken.
11.00 uur Aankomst bij het sanatorium De Klokkenberg, dat is opgenomen in het lijstje van 100 wederopbouwmonumenten van minister Plasterk. We krijgen een indruk van het enorme complex en bezoeken de kapel die in 1960 werd gebouwd.
12.00 uur Aankomst bij conferentiecentrum Bovendonk, een ontwerp van P.J.H. Cuypers. De kapel is van J.Th.J. Cuypers. We lunchen en vergaderen in een zeer sfeervolle zaal en krijgen daarna een rondleiding  door het indrukwekkende complex.
14.30 uur Vertrek naar Oudenbosch waar we de basiliek van de HH. Agatha en Barbara bezoeken. De kerk werd ontworpen door Cuypers naar voorbeeld van de St. Pieter in Rome.
In de kapel van Saint Louis wordt een inleiding verzorgd over de relatie tussen de Zouaven en Oudenbosch. Vervolgens kan een wandeling worden gemaakt en bestaat de mogelijkheid een kopje thee te drinken in Hotel Tivoli, een voormalige kloosterkapel van N. Molenaar.
16.15 uur Aankomst in Oud-Gastel. Daar bekijken we de parochiekerk van de H. Laurentius. Deze grote neogotische kruisbasiliek is al van verre te zien. Hij werd ontworpen door Van Swaay die ook de kapel van St. Louis en de voorgevel van de basiliek van Oudenbosch heeft ontworpen. Vooral het rijk gepolychromeerde interieur van deze parochiekerk is uitzonderlijk en maakt een bezoek zeer de moeite waard.
17.30 uur Terugkeer bij het station Breda NS.

De kosten van de excursie bedragen € 35,- voor leden en € 40 ,- voor niet – leden.  Aanmelding bij Jan Dekkers, Hogestraat 20, 6651 BL  Druten (0487 – 512 482) of op dekkersdruten@hetnet.nl. onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op rekening 483 50 02 van het Cuypersgenootschap onder vermelding van voorjaarsexcursie 2008.

Na afloop kunnen we een hapje eten bij Dickens & Jones in Breda, waar we in Bourgondische ambiance tussen duizenden boeken de dag afsluiten.
Kosten € 25 pp. Wilt u ook aangeven of u gebruik wil maken van de mogelijkheid om te dineren bij Dickens & Jones?

Nadere informatie:  www.basiliekoudenbosch.nl en www.klokkenberg.nl


Behoudsacties 1984-2006
Cuypersjaar
Jaarrekeningen
Jaarverslagen
Zorg voor monumenten