<< terug

Pierrefonds

Jubileumexcursie
In de voetstappen van Cuypers
25 t/m 27 september 2009

“Je pars demain matin à 7 heures pour Compiègne et ensuite au Chateau de Pierrefonds ou Viollet le Duc m’attends,” schrijft Pierre Cuypers op 8 april 1867 aan zijn vrouw Nenny. De Fransman laat hem zijn restauratie- en nieuwbouwplannen zien. Het is een inspirerend project waar Cuypers alleen maar van kan dromen. Vijfentwintig jaar later zal hij  koppen en diermotieven uit Pierrefonds verwerken in zijn eigen kasteel De Haar in Haarzuilens.  
In dit jubileumjaar willen wij de “vliegende architect” op zijn voetscheden volgen, en zien waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.

We bieden u een meerdaagse excursie aan (van 25 t/m 27 september) naar het kasteel van Pierrefonds.

Onderweg maken we kennis met het werk van Cuypers’ Belgische evenknie, Jan Gotiek, Jean Baptiste Bethune, die evenals Viollet-le-Duc deel uitmaakt van diens uitgebreide, internationale kennissenkring.
Op de terugweg bezoeken we Ieper, waar de hoogbejaarde Cuypers in 1918 nog een restauratieadvies heeft uitgebracht voor de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste Lakenhal.

Programma van dag tot dag

Dag 1: naar Compiègne
We vertrekken vanmorgen vanaf het NS Station Amsterdam-Sloterdijk (08.00 uur) en het NS Station Breda (09,.30  uur) per touringcar richting Frankrijk. Onderweg bezoeken we het kloostercomplex Vivenkapelle, in de buurt van Brugge, een belangwekkend Gesamtkunstwerk van Bethune. De luiken van het orgel in de kloosterkerk zijn beschilderd door de latere atelierchef van Cuypers, de Duitse kunstenaar August Martin
Na de lunch rijden we naar Compiègne, waar we de komende twee nachten zullen verblijven in het Best Western Hotel Les Beaux Arts, in het centrum van de stad. De kamers zijn voorzien van een badkamer met douche en toilet. We dineren in het hotel.

Dag 2: Pierrefonds
Na het ontbijt rijden we een klein stukje (ca. 20 minuten) per bus naar Pierrefonds. We bezoeken het imposante kasteel Pierrefonds, een “herschepping” door Violet-le-Duc.  Tussen10.30 uur en 13.30 uur zullen we met een Engelssprekende gids een uitgebreide rondwandeling maken door het kasteel. We krijgen zelfs een speciale toegang tot het appartement van Napoleon III en het hart van de Chapelle, waar normaliter niemand in mag komen.
’s Middags keren we terug naar Compiègne. Hier zien we het kasteel en heeft u gelegenheid om het Musée du second Empire te bezoeken (facultatief, entreegelden niet inbegrepen). We dineren vanavond in het hotel.

Dag 3: terugreis via Ieper
Onderweg naar Nederland maken we een stop in Ieper. In Ieper zullen we een stadswandeling/rondrit maken onder deskundige leiding van een lokale gids.
‘s Avonds komen we weer aan in Breda en Amsterdam, het einde van deze reis.

De reis wordt verzorgd door SRC Cultuurvakanties uit Groningen.
De ANVR Reisvoorwaarden zijn van toepassing.

Deelname
Deelname aan de excursie geldt uitsluitend voor leden van het Cuypersgenootschap en hun partners. Het is mogelijk om tegelijkertijd lid te worden en in te schrijven voor de excursie.
Opgave: uiterlijk 16 juni 2009.

De kosten
Voor leden van het Cuypersgenootschap bedragen de kosten van deze reis € 299 per persoon op basis van een tweepersoonskamer. Voor hun partners € 375 per persoon. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt € 82 per persoon.

In de reissom zijn inbegrepen: het vervoer per touringcar, twee overnachtingen, verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner in het hotel), de rondleidingen en entreegelden. Niet inbegrepen zijn reis- en of annuleringsverzekering, de overige maaltijden, drankjes bij de maaltijden, de facultatieve excursies en fooien.

Inschrijving geschiedt in volgorde van betaling. Tegelijkertijd met het opsturen van het formulier (zie link rechts op deze pagina) dient u een aanbetaling van € 150 per persoon over te maken op rekeningnummer 4835002 t.n.v. Cuypersgenootschap Druten onder vermelding van Jubileumexcursie 2009. Voor 1 augustus 2009 dient u het restant te voldoen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan Dekkers (0487 512482)
U ontvangt een bevestiging zodra uw deelname definitief is.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFFORMULIER


Behoudsacties 1984-2006
Cuypersjaar
Jaarrekeningen
Jaarverslagen
Zorg voor monumenten